Tema 14
Temperatura de culoare
Alb cald: pentru relaxare
Pentru majoritatea oamenilor, culoarea alb cald este cea mai placuta si este si cea mai obisnuita. Acestea prezinta o tenta usoara de galben si este emisa de becul incandescent si becul cu halogen, dar si tuburile fluorescente mai scumpe, precum si cu becuri LED. Totusi, in cazul becurilor LED, cea mai noua tendinta este de a folosi lumina putin mai alba fata de lumina complet galbena a becurilor obisnuite. In acest fel, becurile LED se apropie de lumina naturala a zilei, deoarece o lumina prea galbena nu este buna pentru ochi.
Culoarea alba calda este recomandata in corpurile de iluminat pentru camerele in care dorrim sa ne relaxam sau sa ne simtim comfortabil. Cel mai des este vorba despre dormitor, camera de zi sau camera copilului.
Lumina naturala a zilei: pentru lucru
In locuinta sunt, de asemenea, folosite in mod obisnuit si sursele de lumina cu lumina alba rece ( uneori denumita alb neutru)- temperatura de culoare a luminii naturale. Sursele de aceasta culoare alba rece au tenta alba si sunt potrivite pentru spatiile unde desfasuram activitati si avem nevoie sa ,,vedem bine fara nuante de galben,,. Concret acestea sunt recomandate in bucatarie, baie, hol, camera copilului si birouri.
Alb rece pentru activitate
Al treilea tip sunt sursele de lumina cu culoarea alb rece. Lumina acestora este foarte stralucitoare, clara, ascutita, chiar putin albastruie. Aceasta culoare incurajeaza concentrarea si ochii obosesc mai greu ( temperatura de culoare alb rece este potrivita pentru lucrul la calculator). Cel mai des aceasta sursa de lumina se gaseste in ateliere, birouri, spatii comerciale si hale industriale. De asemenea, poate fi folosita in spatii foarte intunecate, cum ar fi subsolurile.
Determinant este numarul de kelvini
Va intrebati in ce categorie de culoare se incadreaza o anumita sursa de lumina? Este nevoie sa stim numarul de kelvini sau temperatura de culoare a sursei. Informatia despre numarul de kelvini trebuie mentionata pe cutia fiecarui surse de lumina. Se aplica o regula simpla: cu cat numarul de kelvini este mai mare, cu atat lumina este mai alba sau albastra.
In ceea ce priveste temperatura culorii, este important sa amintim cercetarile efectuate de fizicianul olandez Andries Kruithof. Acesta a descoperit legatura dintre culoarea sursei de lumina si intensitatea luminii. Potrivit acestuia, la un nivel scazut al intensitatii luminii, oamenii prefera o temperatura de culoare mai calda, iar cu cat intensitatea creste, prefera surse de lumina cu un numar mai mare de kelvini. La o intensitate de 20 lx se potriveste cel mai bine lumina cu temperatura de culoare in jur de 2000 K, iar la valori peste 300lx se potriveste lumina de peste 4000 K.
Comentarii
Trimiteți un comentariu